Wat is werken in de Cloud?

Werken in de Cloud is een breed begrip en wellicht daarmee onduidelijk wat men hier mee bedoeld. Werken in de Cloud is het beschikbaar hebben van je documenten, e-mail en applicaties ongeacht waar je bent en ongeacht welk apparaat je gebruikt om je documenten, e-mail en applicaties te benaderen.

Door te werken in de Cloud heb je altijd en overal toegang tot je data.

Werken in de Cloud

Public Cloud, Private Cloud, Hybrid Cloud

De Cloud is op te delen in drie segmenten namelijk de;

  • Public Cloud
  • Private Cloud
  • Hybrid Cloud

Wat is de public Cloud?

Met een public Cloud staan je documenten, e-mails en applicaties op een serverplatform welke wordt gedeeld met iedereen die diensten afneemt van de aanbieder van de public Cloud. Apple’s iCloud en Microsoft’s Azure is hier een goed voorbeeld van. Deze cloud’s worden respectievelijk gehost door Apple en Microsoft. De data die je opslaat staat op servers van deze organisaties en zoals bij iedere cloud-oplossing ben je afhankelijk van de beschikbaarheid die een dergelijke aanbieder kan realiseren.  Er bestaat dus niet “de Cloud” en er is niet “één Cloud”. Alle Cloud-aanbieders beschikken over hun eigen platform met ieder hun eigen voorwaarden en beschikbaarheidsgarantie.

Waar moet je op letten bij een public Cloud?

Een public Cloud kan overal ter wereld staan. De locatie van waar deze “cloud” fysiek staat bepaald welke wetten en regels er van toepassing zijn op de diensten die de aanbieder levert. Heeft je organisatie data welke wettelijk niet buiten Nederland of Europa mag komen, dan doe je er goed aan om eerst na te gaan waar de data fysiek wordt opgeslagen.

Voor iedere Cloud-oplossing is het belangrijk om vooraf na te gaan welke Service Level Agreement er aan wordt geboden. Wanneer je organisatie in de Cloud werkt ben je volledig afhanelijk van de beschikbaarheid van de aanbieder en de schade loopt al snel in de tienduizenden euro’s wanneer een cloud-dienst niet beschikbaar is voor je organisatie.

Als bovenstaande zaken in orde zijn is goed om na te gaan hoe je organisatie de verbinding heeft geregeld naar de Cloud. Een organisatie doet er verstandig aan om ook met hun internetprovider een SLA af te sluiten en/of een secundaire internetverbinding aan te leggen in het geval de primaire internetprovider met een storing kampt.

Wat is de Private Cloud?

Een private Cloud is een type Cloud-oplossing dat dezelfde voordelen biedt als een public Cloud. Echter is bij een private Cloud is de ingerichte Cloud-omgeving enkel en uitsluitende voor de afnemende partij en wordt de infrastructuur niet gedeeld met andere organisaties. Sommige organisaties kunnen enkel gebruik maken van een private Cloud wegens regels en wetgeving.

Wat is een Hybrid-Cloud?

Een Hybrid Cloud-0plossing kan in bepaalde gevallen het beste van beide werelden bieden aan een organisatie. Een hybride Cloud is een geïntegreerde cloud service die gebruik maakt van zowel de private en publieke cloud om verschillende functies uit te voeren binnen dezelfde organisatie. Een organisatie kan de efficiëntie van hun ICT-infrastructuur maximaliseren door gebruik te maken van public Cloud-diensten voor alle niet-gevoelige informatie en alleen vertrouwen op een private cloud of een lokale infrastructuur wanneer het gaat om gevoelige informatie. Het is immers mogelijk om een lokale infrastructuur te koppelen met een public Cloud.

Midas Fuld

Midas Fuld

Solution Specialist

Midas is een ware specialist op het gebied van Cloud-oplossingen en helpt organisaties met het kiezen van de juiste oplossing.

Bel Midas via +31(0) 35 642 60 05

Bel mij terug.