We hebben een nieuwe naam

We hadden al een tijd het gevoel dat onze oude naam niet meer aansloot bij datgene waar wij als organisatie voor staan.

Wij hebben gekozen voor een nieuwe naam, zodat wij beter naar buiten kunnen dragen wat wij maar al te graag doen: onze klanten op het gebied van ICT volledig ontzorgen.

Vanaf vandaag gaat Gene IT Solutions daarom verder als ONTZ.
Het is enkel een naamswijziging, verder verandert er niets.

Wat betekent dit voor jou als klant?

Organisatorisch gaat er als klant van Gene IT Solutions niets voor je veranderen.

Wij zullen de aankomende periode gebruiken om onze diensten te voorzien van onze nieuwe huisstijl, en gaan ons nieuwe domein ontz.nl in gebruik nemen.

Anatov

Nieuwe gijzelsoftware Anatov in Nederland.

Er gaat nieuwe gijzelsoftware met de naam Anatova rond. De meeste slachtoffers bevinden zich in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk. Ook in Nederland zijn slachtoffers gemaakt, zegt cyberbeveiliger McAfee.

Anatova versleutelt bestanden op een getroffen systeem en die worden pas vrijgeven na betaling van losgeld. Onderzoekers van McAfee geloven dat Anatova alles in zich heeft om veel schade aan te richten.

De software is klein en krachtig en de makers ervan lijken veel kennis in huis te hebben. De ransomware is zo ontworpen dat die later door de makers kan worden uitgebreid. Daarnaast proberen de makers te voorkomen dat beveiligers en de politie een zogeheten ‘ontgijzelaar’ kunnen maken, waarmee mensen de besmetting kunnen terugdraaien zonder losgeld te betalen.

Anatova bekijkt welke systeemtaal er aanvankelijk op de computer is ingesteld om te bepalen waar de gebruiker vandaan komt. De gijzelsoftware werkt niet in de voormalige Sovjet-Unie, Egypte, Marokko, Irak en India. McAfee schrijft dat dit erop kan wijzen dat de makers uit een van die landen komen.

Opvallend is dat in Rusland veel infecties zijn gevonden. Dat zou kunnen omdat gebruikers in dat land hun computer in een andere taal dan Russisch hebben geïnstalleerd.

Anatova doet zich voor als een game of een applicatie en probeert mensen zo te verleiden om de software te downloaden. Als een systeem besmet is, eisen de makers van Anatova losgeld in cryptomunten, om precies te zijn 10 DASH. Dat is omgerekend meer dan 600 euro.

 

Bron: nu.nl
McAfee

Vervroegde openingstijden.

Voor onze relaties die vroeg in de ochtend wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, vervroegen wij per 14 december 2017 de openingstijden van onze helpdesk van 09:00 naar 08:00. 

Beperk de (financiële) schade van #Petya #notPetya.

De media staat er vol mee; #Petya en #NotPetya. De malware die de afgelopen 24 uur wereldwijd vele voorpagina’s heeft gehaald. In Tsjernobyl heeft de malware de controlesystemen van de reactoren offline gehaald, waardoor de controle tijdelijk handmatig moet plaatsvinden. In Nederland zijn onder andere APM, een bedrijf dat in de Rotterdamse haven containerterminals heeft, medicijnfabrikant MSD en pakketbezorger TNT getroffen.

Hier zijn een aantal tips die de (financiële) schade van Petya kunnen beperken.

 

1. Zet je computer direct uit wanneer een checkdisk bericht ziet.

Petya begint pas met het versleutelen van je bestanden zodra de computer opnieuw opgestart wordt. Zet je computer direct uit wanneer je het onderstaande scherm ziet. 

2. Betalen heeft geen zin (meer).

Volgens verschillende bronnen is het e-mailaccount waarmee de sleutels vrijgegeven zouden worden is door de hosting-provider afgesloten. Wij adviseren daarom dan ook om niet te betalen, gezien de kans dat er een decrypt-sleutel verzonden wordt nihil is.

Dit artikel wordt aangevuld naarmate er meer informatie beschikbaar komt. 


Update: 28-06-2017 / 19:03

Inmiddels is bekend geworden dat NotPetya ontworpen is om schade aan te richten door systemen onbruikbaar te maken. De makers hadden geen finciele motivatie, dit zegt Kaspersky aan de hand van hun onderzoek.

Bij het versleutelen van data wordt een sleutel gegenereerd welke aan de aanvaller doorgegeven dient te worden. De aanvaller kan vervolgens met een zogenoemde ‘private key’ een decryptie-sleutel aan het slachtoffer aanleveren, waarmee de data ontsleuteld kan worden.

In het geval van NotPetya wordt er een tekst getoont die zich voordoet als encryptiesleutel maar gemaakt is aan de hand van willekeurige data. Dit betekent dat ongeacht of een slachtoffer een betaling zou doen, de data nooit ontsleuteld had kunnen worden.

 

tot 's avonds laat werken.

Handige software voor personen die tot laat werken (of voor die niet van blauw licht houden).

Ieder apparaat met een beeldscherm, een computer, laptop, smartphone en tablet, straalt blauw licht uit. Dit blauwe licht heeft voordelen en nadelen. Blauw licht zorgt namelijk voor de aanmaak van melatonine.

De aanmaak van melatonine varieert gedurende de dag. Overdag wordt er minder door je lichaam aangemaakt, omdat het licht is en je actief dient te zijn. ’s Avonds komt de productie van melatonine echt op gang. Dit om te zorgen dat je moe wordt ter voorbereiding op de nacht. Teveel blauw licht voor het slapen gaan werkt averechts op dit natuurlijke proces. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van melatonine. Vooral het blauwe licht van je telefoon, laptop, computer, televisie, tablet of kamerverlichting verstoort de aanmaak van melatonine. Wanneer je jezelf regelmatig overbelast met blauw licht rijkt op een gegeven moment de aanmaak van melatonine structureel verstoord, wat blijvend je biologische klok ontregelt, met alle slaapproblemen van dien. Langzaam bouwen fabrikanten filters in apparatuur die je helpen blauw licht te reduceren.

Night Shift voor iOS en MacOS.

Sinds iOS 9.3 en macOS 10.12.4 heeft Apple het mogelijk gemaakt om de zogenaamde nachtmodus (Night Shift) te activeren. Hierdoor kleurt het scherm een stuk minder blauw, wat vooral in de avonduren een stuk prettiger is voor je ogen.

F.Lux voor Windows en MacOS.

Op moment van schrijven heeft Windows nog geen ingebouwde mogelijkheid om het blauwe licht ’s avonds te reduceren, maar er is wel een zeer goed alternatief voor de mensen onder ons die tot diep in de nacht aan het werk zijn.  F.Lux is een applicatie die op achtergrond, op basis van je locatie, bepaald hoeveel blauw licht er gefilterd moet worden.

Download F.Lux hier. 

Ransomware, Cryptoware en Scareware. Wat is het en hoe kan je het voorkomen?

Ransomware, Cryptoware en Scareware. Wat is het en hoe kan je het voorkomen?

Ransomware is een steeds vaker voorkomend probleem bij organisaties en computergebruikers. Ransomware, letterlijk vertaald in losgeld-software of gijzelings-software, wordt gebruikt door criminelen om u of uw organisatie digitaal af te persen.

Welke categorieën ransomware bestaat er?

Ransomware bestaat in vele varianten maar is onder te verdelen in drie categorieën.

Ransomware

Eenvoudige ransomware maakt een computer of server ontoegankelijk. Op de computer is een melding te zien of te horen dat deze alleen zal worden ontgrendeld als er geld wordt overgemaakt naar de criminelen. Deze betalingen dienen vaak gedaan te worden via ontraceerbare routes zoals bijvoorbeeld Bitcoin.

Cyrptoware

Cryptoware is geavanceerde ransomware. Cryptoware versleuteld alle bestanden op een computer of server met asymmetrische encryptie, hierdoor is het niet langer mogelijk om deze bestanden te gebruiken of in te zien. Ook bestanden in de Cloud, zoals OneDrive en iCloud Drive, USB-sticks, externe hardeschijven en bestanden op het bedrijfsnetwerk kunnen worden versleuteld door cryptoware. Doordat er gebruik wordt gemaakt van asymmetrische encryptie hebben de criminelen één encryptiesleutel om data te versleutelen en één sleutel om de data te ontsleutelen (de-crypten).

Scareware

Scareware, zoals de naam al aangeeft, is ransomware dat niet bestanden versleuteld of computers vergrendeld, maar geld afhandig probeert te maken door gebruikers bang te maken en te intimideren met valse meldingen. Deze valse meldingen betreffen vaak melding van illegale activiteiten die de gebruiker op de computer uitvoert, virussen die verwijderd moeten worden of computers die door de politie vergrendeld zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van deze meldingen.

Voorbeeld van politievirus

Voorbeeld van valse virusmelding

Hoe komt malware op mijn computer of server?

De manier waarop computers en servers worden besmet verschilt per incident. Er zijn echter wel beproefde methodes die vaker worden gebruikt dan andere. Ransomware wordt veelal in advertenties verstopt. Je hoeft niet eens bewust te klikken op de advertentie om geïnfecteerd te raken. Bijlages en link naar geinfecteerde webpagina’s in e-mails zijn echter de grootste bron van ransomware. Na het openen van een bijlage of het bezoeken van de link naar een geinfecteerde webpagina wordt op de achtergrond de ransomware geinstalleerd. In sommige gevallen slaat de ransomware direct toe, er zijn ook gevallen bekend waarbij de ransomware zich eerst verspreid over het computernetwerk, alvorens het begint met het vergrendelen van de computers of het versleutelen van bestanden.

Wat kan ik tegen ransomware doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Om de kans op besmetting te verkleinen is het raadzaam te zorgen dat besturingssystemen up-to-date zijn en de systemen te voorzien van een up-to-date antivirussoftware. Daarnaast verklein je het risico op een infectie door geen onbekende bijlages, bijlages met dubbele extensie (.pdf.exe) te openen en alert te zijn op links naar webpagina’s in e-mails.

Eenmaal besmet met een vorm van ransomware is het lastig om de gevolgen zoals dataverlies terug te draaien. Het is daarom ook belangrijk om altijd te zorgen voor een goede back-up van belangrijke data. Het is van belang dat deze back-up fysiek niet verbonden is met de computer of server, om te voorkomen dat de back-up ook wordt geïnfecteerd wanneer een systeem besmet is.

Mijn computer of server is besmet met ransomware, wat moet ik doen?

Onze antivirus-partner, Kaspersky, heeft in samenwerking met het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid de website noransom.kaspersky.com opgezet waarbij de reeds bekende decryptiesteutels worden aangeboden.

Indien uw PC of server besmet is met Ransomware, neem dan contact met ons solutions-team om de mogelijkheden te bespreken.

Handige downloads.

Factsheet 10 vuistregels voor veilig internetten.
Bestuurlijk advies cryptolocker

Tien nieuwe handige Windows 10 sneltoetsen.

Tien nieuwe handige Windows 10 sneltoetsen.

Windows 10 heeft 32 nieuwe sneltoetsen in vergelijking met zijn voorganger Windows 8. Wij sommen de tien snelkoppelingen op die jouw werkdag een stuk productiever zullen maken.

Window Snapping.

Windows 10 biedt verbeterde ondersteuning voor Snapping – bekend als “Aero Snap” op Windows 7. Je kan vensters niet enkel links en rechts van elkaar plaatsen, maar ook boven elkaar waardoor vier vensters op je beeldscherm kan tonen.

Windows-toets + Links – Snap huidige venster aan de linkerkant van het scherm.
Windows-toets + Rechts – Snap huidige venster het de rechterkant van het scherm.
Windows-toets + Boven – Snap huidige venster naar de bovenkant van het scherm.
Windows-toets + Beneden – Snap huidige venster naar de onderkant van het scherm.

Wanneer je deze snelkoppelingen combineert, kan je bijvoorbeeld een venster links onder neer zetten door eerst te het venster met “Windows-toets + Links” naar de linkerzijde van het scherm te verplaatsen en vervolgens “Windows-toets + Beneden” om het venster in de linkeronderhoek van het scherm te plaatsen.

Je kan dit ook doen door gebruik te maken van de muis en daarmee het venster op te pakken en direct in de hoek te slepen waarin je wilt dat het venster komt.

Venstermanagement.

Windows-toets + Tab – Dit opent de nieuwe Task View-interface en deze blijft open. Alleen ramen van je huidige virtuele bureaublad verschijnt in de Task View-interface. Je kunt de virtuele desktop wisselaar aan de onderkant van het scherm te gebruiken om te schakelen tussen virtuele desktops.
Alt + Tab – Dit is niet een nieuwe sneltoets en het werkt net zoals je zou verwachten dat het werkt. In tegenstelling tot de Windows-toets + Tab kan je met Alt + Tab kun je schakelen tussen geopende vensters op alle virtuele desktops.

Virtuele desktops.

In Windows 10 zijn virtuele desktops geïntroduceerd. Deze zijn al langer bekend op OSX van Apple.

Windows-toets + Ctrl + D – Maak een nieuwe virtuele desktop en er heen te gaan
Windows-toets + Ctrl + F4 – Sluit het huidige virtuele bureaublad.
Windows-toets + Ctrl + Links / Rechts – Schakel over naar de virtuele desktop aan de linker- of rechterkant.

Presenteren.

Met Windows-toets + P wordt het menu geopend waarmee je snel en eenvoudig kan presenteren op bedraadde en draadloze schermen.

Gelukkig nieuwjaar!

Wij wensen iedereen namens het hele team een gelukkig nieuwjaar!

 

Uitbreiding op het ticketsysteem

Afgelopen periode is er hard gewerkt om het ticketsysteem nog gebruikersvriendelijker te maken. Een veel voorkomend verzoek is de mogelijkheid om reacties aan bestaande tickets toe te kunnen voegen via e-mail.

In de laatste update van ons ticketsysteem is deze feature toegevoegd en bestaat vanaf heden de mogelijkheid om op tickets per e-mail te reageren.  Je herkent dit in de bevestigingsmail aan de extra regel “U kan ook een reactie toevoegen door deze e-mail te beantwoorden” onder de ‘reageer’ knop. teambase-supportticketsysteem

Een nieuw ticket aanmaken kan door in te loggen op https://ticket.ontz.org of door te mailen naar support@ontz.org.

Happy SysAdmin day!

systeembeheerder

Je zult het niet geloven, maar net zoals onze Koning Koningsdag heeft, secretaresses Secretaressedag hebben, hebben systeembeheerders System Administrator Appreciation Day. Dat is de ideale dag om je waardering te laten blijken aan de systeembeheerder.

System Administrator Appreciation Day 2016 is de zeventiende jaargang van SysAdmin Day en wordt ieder jaar gevierd op de laatste vrijdag van juli. De eerste System Administrator Appreciation Day werd gevierd op 28 juli 2000 en bedacht door Ted Kekatos.

Hoe vieren wij deze dag? Simpel.

Met Taart.

sysadmin day

Heel veel ballonnen.

sysadmin day

En een uitgebreide vrijdagmiddagborrel.