tot 's avonds laat werken.

Handige software voor personen die tot laat werken (of voor die niet van blauw licht houden).

Ieder apparaat met een beeldscherm, een computer, laptop, smartphone en tablet, straalt blauw licht uit. Dit blauwe licht heeft voordelen en nadelen. Blauw licht zorgt namelijk voor de aanmaak van melatonine.

De aanmaak van melatonine varieert gedurende de dag. Overdag wordt er minder door je lichaam aangemaakt, omdat het licht is en je actief dient te zijn. ’s Avonds komt de productie van melatonine echt op gang. Dit om te zorgen dat je moe wordt ter voorbereiding op de nacht. Teveel blauw licht voor het slapen gaan werkt averechts op dit natuurlijke proces. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van melatonine. Vooral het blauwe licht van je telefoon, laptop, computer, televisie, tablet of kamerverlichting verstoort de aanmaak van melatonine. Wanneer je jezelf regelmatig overbelast met blauw licht rijkt op een gegeven moment de aanmaak van melatonine structureel verstoord, wat blijvend je biologische klok ontregelt, met alle slaapproblemen van dien. Langzaam bouwen fabrikanten filters in apparatuur die je helpen blauw licht te reduceren.

Night Shift voor iOS en MacOS.

Sinds iOS 9.3 en macOS 10.12.4 heeft Apple het mogelijk gemaakt om de zogenaamde nachtmodus (Night Shift) te activeren. Hierdoor kleurt het scherm een stuk minder blauw, wat vooral in de avonduren een stuk prettiger is voor je ogen.

F.Lux voor Windows en MacOS.

Op moment van schrijven heeft Windows nog geen ingebouwde mogelijkheid om het blauwe licht ’s avonds te reduceren, maar er is wel een zeer goed alternatief voor de mensen onder ons die tot diep in de nacht aan het werk zijn.  F.Lux is een applicatie die op achtergrond, op basis van je locatie, bepaald hoeveel blauw licht er gefilterd moet worden.

Download F.Lux hier.