IE6 Countdown: Het einde in zicht?

Ruim 12 jaar geleden lanceerde Microsoft Internet Explorer versie 6.0. Hiermee volgde ze versie 5 op welke de troef had afgenomen van Netscape: de enige grote concurrent die ze ooit hadden gehad. Maar was internet Explorer 6 goed genoeg om de strijd tegen Netscape voort te zetten?

Marktaandeel

Omdat Microsoft internet Explorer standaard met iedere Windows-installatie installeerde, hebben ze de eerste Browser War eenvoudig gewonnen.: Netscape daalde van 80% marktaandeel in 1995 naar minder dan 3% in 2001, grotendeels door de komst van Microsoft’s Internet Explorer.

Kwantiteit versus kwaliteit

Hoewel Internet Explorer 6 in zijn piektijd ruim 95% van het marktaandeel had, was de kwaliteit van de browser lang niet zo goed als die van de concurrenten Mozilla en de Webkit-browsers. Omdat websites rond de eeuwwisseling nog lang niet zo dynamisch en technisch waren als nu, stelde men ook minder eisen aan de browser.

In Mei 2000 werd de HTML 4.01-specificatie als officiciële standaard benoemd en gingen veel websites deze standaard gebruiken. Internet Explorer 6.0 heeft deze standaard echter nooit volledig geïmplementeerd, waardoor veel websites niet correct werden weergeven in IE6 of ontwikkelaars rekening moesten houden met het buitenbeentje in de browserwereld. Mede hierdoor is het marktaandeel van IE6 tussen de lancering (2001) en de opvolger (versie 7.0 in 2006) gedaald naar minder dan 80%. Zelfs na de nieuwe 7.0 versie van Internet Explorer zette deze daling nog door, en zelfs tot de dag van vandaag is deze daling nog zichtbaar.

Winnen en verliezen

Internet Explorer 6.0 heeft het stokje overgenomen van versie 5.5 en Netscape succesvol van de troon gestoten. Maar mede doordat 6.0 teveel fouten bevatte, standaarden niet correct implementeerde én Microsoft niet met de markt meegroeide, is dit marktaandeel weer geslonken en heeft dit de reputatie van Internet Explorer alleen maar geschaad. Tegenwoordig staat Internet Explorer onderaan in de top 3 meest gebruikte webbrowsers, met nog steeds een dalend aantal gebruikers.

Google Chrome Market Share June 2013

Concurrenten

Met Internet Explorer versie 10 is er veel veranderd, maar nog steeds blijft de daling in marktaandeel doorzetten. Dit komt doordat de twee grootste concurrenten, namelijke Google Chrome en Mozilla Firefox, browsers hebben ontwikkeld die alle standaarden vrijwel perfect hebben geïmplementeerd, veilger zijn, meer mogelijkheden bevatten en het belangrijkste: die met de markt meegroeien.

De IE6 Countdown is begonnen

Het zal dan ook niet lang meer duren voordat IE6, net zoals Netscape, volledig uit zicht zal verdwijnen. Op deze website staat een countdown waarin je het huidige gebruik van IE6 wereldwijd kan zien.

IE6 market share 2013